توضیحات درباره کتاب
«بايد اميدوار باشيم كه همه چيز به شكلي باهم جفتوجور شود.»
«نكته اين است كه بتوانيم همه چيز را به حالت اولاش بازگردانيم...»
انقراض ممكن است اولين موضوعي باشد كه كودكان امروزي مجبور مي شوند با آن سروكار داشته باشند. به كودكان يك ساله، اسباب بازي « دايناسورها » را مي دهند و كودكان دوساله حداقل تا حدي مي فهمند كه اين موجودات پلاستيكي كوچك، حيوانات بسيار بزرگي را نمايندگي مي كنند.
كتاب «انقراض ششم» يك تاريخ طبيعي اثر اليزابت كالبرت كه با ترجمۀ خردمندانه « نيك گرگين » به فارسي برگردان شده است نگاهي متفاوت به تاريخ از اين ديد است:
«حتي مردم معمولي هم به اين مسئله اشاره مي كنند و مي پرسند چه اتفاقي براي اين قورباغه ها (آتهلوپوس زهتهكي) افتاده است؟ و ما ديگر صدايشان را نمي شنويم.»
زمين در دوران كهن، پنج رخداد هولناك را پشت سر گذاشته است. شايد اصلاً تصادفي نباشد كه تاريخ اين وقايع هولناك، تنها وقتي براي انسان آشكار مي شود كه خودش آفرينندۀ واقعۀ مشابه جديدي ميشود. با اينكه هنوز كمي زود است تا ما بفهميم آيا ابعاد اين واقعۀ كنوني صرفاً در همين حد بوده است اما در هر صورت امروزه اين امر «انقراض ششم» ناميده مي شود.
كتاب در بارۀ واكاوي آغاز همهچيز است؛ انقراض موضوعي كه تاريخي غيرطبيعي را رقم زده است و جالب است كه موج انقراضها همزمان بود با گسترش جمعيت انسان نوين و اين امر، نتيجۀ گسترش انسان بر روي زمين بوده است.
پشت جلد كتاب:
در انقراضي كه به دست ما انجام ميشود چه اتفاقي براي خودمان خواهد افتاد؟ يك احتمال اين است كه ما هم بالاخره همراه با دگرگون ساختن طبيعت نابود شويم. با مختل كردن اين نظام ــ نابود كردن جنگلهاي باراني، تغيير تركيبات جوّي، اسيدي كردن اقيانوسها ــ بقاي خود را به خطر مياندازيم. وقتي انقراض گسترده به تحقق ميپيوندد، قوي را به موقعيت ضعف ميكشاند و ضعيف را نابود ميكند. بشر با راندن گونههاي ديگر به انقراض، شاخهاي را كه خود روي آن نشسته است، قطع ميكند.
يك امكان ديگر اين است كه نبوغ انساني بر هر فاجعهاي كه با نبوغ انساني ايجاد شده چيره خواهد شد و بشر به بقاي خود ادامه خواهد داد.
اين كتاب در پي آن است كه با گردآوري شواهد علمي از نقاط مختلف جهان نشان دهد كه انقراض ششم چگونه سرنوشت حيات را رقم خواهد زد.