توضیحات درباره کتاب
سيدحسن تقيزاده يكي از مردان موثر در جريان استقرار مشروطيت و سپس از سياستمداران كشور و همزمان از پژوهندگان برجسته و پيشگامان در پژوهشهاي تاريخي بهروش علمي و انتقادي بود. بنابراين ضروري بود تا آثار و نوشته هاي او در هر يك از آن زمينهها و مخصوصا آن چه در قلمرو ايرانشناسي است گردآوري و در يك مجموعه هماهنگ بهچاپ برسد.
پس از درگذشت او به اجراي اين نيت اقدام شد و تعدادي از آنها به نام مقالات تقي زاده در ده مجلد به چاپ رسيد ولي ناتمام ماند.
در اين مجموعه علاوه بر تكميل كار، نوعي ترتيب و تنظيم مجدد مقالات و همچنين انضمام نوشتههاي جديد، مد نظر قرار گرفته است.
در ضمن دو جلد به زبانهاي خارجي بود كه در مجموعه كنوني به زبان فارسي ترجمه شده است.
(بنابراين آنچه تحت عنوان چاپ مجدد “مقالات تقيزاده” بههمت ايرج افشار توسط انتشارات توس منتشر شده است، فقط تجديد چاپ مجلدات پيشين و افزوده شدن چند مجلد ديگر بر مجموعه قبلي نيست.)
عناوين هر يك از مجلدات اين مجموعه به شرح زير است:
جلد اول: مشروطيت
جلد دوم: ماني شناسي
جلد سوم: گاه شماري در ايران قديم
جلد چهارم: نوشته هاي سياسي و سرگذشتي– ترجمه مرتضي ثاقبفر
جلد پنجم: پژوهشي در قلمرو ايرانشناسي – ترجمه مرتضي ثاقب فر
جلد ششم: فردوسي و شاهنامه
جلد هفتم: زندگي طوفاني
جلد هشتم: نطق هاي مجلس شورا (دوره هاي ۱ و ۲ و ۵ و ۶)
جلد نهم: نطق هاي مجلس شورا (دوره هاي ۷ و ۸ و ۱۵)
جلد دهم: نطق هاي مجلس سنا
جلد يازدهم: مدارك گاه شماري
جلد دوازدهم: نوشته هاي تاريخي و نوروز
جلد سيزدهم: كتابها، مقدمه ها، نقدها، دانشمندان – ايران شناسان
جلد چهاردهم: زبان فارسي و ادبيات آن
جلد پانزدهم: تاريخ عربستان و قوم عرب
جلد شانزدهم: سرمقاله هاي كاوه
جلد هفدهم: تعليم و تربيت
جلد هجدهم: جوهر تاريخ